Aktiviseringsleker for hunder: Hvordan velge den riktige for hunden din
Hva er det de fleste hunder har til felles, uavhengig av rase, størrelse og alder? Jo, de fleste hunder elsker å leke. Hunden din er kanskje hjemme alene om dagen, og du er på jakt etter nye leker som kan engasjere den? Eller du er kanskje lei av å leke med ball og ønsker noen andre morsomme ting å gjøre sammen med hunden inne eller ute? Hvis det er første gang du har hund, vil denne artikkelen gi deg noen ideer om hvordan du kan gjøre hundens leketid både morsom og mentalt stimulerende.
Hvorfor lek er så viktig for utviklingen av hunden
Lek er svært viktig for hunden din da det gir en rekke følelsesmessige, fysiske og læremessige fordeler. Først og fremst: Alle, også hunden, trenger en ventil for å slippe ut damp eller innestengt energi, spesielt når man har vært hjemme alene en stund. Når du leker med hunden, lærer den å være sosial med andre hunder, barn og naboer, samtidig som dere styrker det følelsesmessige båndet dere i mellom. Det er også en flott måte å forbedre hundens koordinering og til å stimulere den mentalt på måter som andre fysiske aktiviteter, som å gå eller løpe, ikke nødvendigvis gjør. De fleste former for lek øker dessuten hundens fysiske aktivitetsnivå, selv om dette ikke nødvendigvis er den viktigste årsaken til at du gjør det. Uansett om du leker alene med hunden eller sammen med en venn, i stuen eller i hagen, i parken sammen med andre hunder, eller om hunden leker alene, må du huske at leken alltid skal være morsomt og underholdende for din firbente venn. Og ikke bekymre deg hvis du ikke har så mye tid. Selv en liten lekestund er gunstig for hunden og vel anvendt tid.
Lek og moro for hunden
Det finnes mange leker du kan gjøre med hunden og som ikke krever så mye forberedelse eller innviklet utstyr. Ideelt sett er det best å leke ute, men dette er ikke alltid mulig på grunn av dårlig vær, mangel på gårdsplass eller annet hundevennlig område ute. Mange leker kan imidlertid også gjøres innendørs hvis de er av den mer kontrollerte sorten. Her er noen populære leker som kan finne sted både inne og ute.
Apport Det er ikke lett å komme unna klassikeren apport når man snakker om hundeaktiviteter. Her kaster man en ball eller en annen hundevennlig gjenstand et stykke unna og ber hunden hente den. Denne klassiske leken høres enkel ut, men det er ikke slik at alle hunder instinktivt forstår at du vil få dem til å hente ballen eller gjenstanden, men for de som gjør det, ligger den største utfordringen ofte i å få dem til å gi ballen tilbake. For at apportleken skal fungere, må hunden først beherske den grunnleggende tilbakekallingen og «slipp»-kommandoen. Så snart hunden er villig til å hente ballen og faktisk gi den tilbake til deg, kan apportleken gi timevis av moro og god mosjon. Mange hunder liker også å spille fotball med oss. Apportleken er nok morsomst ute, men man kan leke en modifisert versjon inne også, forutsatt at du ikke kaster ballen for langt og at du velger et forholdsvis ryddig område der hunden kan bevege seg uten å løpe inn i ting.
Gjemsel Dette er en flott lek du kan gjøre sammen med hunden og andre familiemedlemmer, både inne og ute. Inne i huset ber du hunden eller valpen bli hos den andre personen mens du går og gjemmer deg i et annet rom. Rop på hunden, og når den finner deg, gir du ros og oppmerksomhet og en godbit. Denne leken er også morsom utendørs, men pass på så du ikke gjemmer deg for langt unna hunden, og forviss deg om at den allerede har lært å bli og komme når du roper på den. Hvis hunden har nok selvkontroll til å bli stående alene mens du gjemmer deg, kan du også leke gjemsel alene med den.
Hundefrisbee Denne spennende leken er det best å leke utendørs. Noen hunder forstår umiddelbart at de skal fange frisbeen og gi den tilbake, mens andre trenger litt veiledning. Gjør først hunden kjent med frisbeen ved å få den til å plukke den opp med munnen. Når hunden er komfortabel med den, lærer du den «gi»-kommandoen ved å belønne den med en klem eller en godbit når den gir tilbake frisbeen. Øv deretter på å kaste frisbeen til hunden fra en svært kort avstand. Hvis hunden tar imot, belønner du den igjen før du gradvis øker kasteavstanden for hver gang. Dette er morsomt og flott mosjon for hunden, som kan løpe og hoppe mye mens den øver på å gi fra seg frisbeen. Du bør kjøpe en frisbee som er beregnet for hunder, da en vanlig frisbee kan skade hunden og være vanskelig å fange. Denne leken krever mye plass. Forviss deg også om at det ikke er barn i nærheten som kan bli truffet ved et uhell.
Lukteleker Hunder er født med en utrolig luktesans, som de opprinnelig brukte til å spore opp byttedyr. Som kjæledyr får de fleste hunder ikke mulighet til å utnytte denne fantastiske egenskapen. Med lukteleker kan du vekke hundens instinkter til live og utfordre den mentalt. «Gjem tingen» er en enkel luktelek der du først viser frem en ting med din eller hundens lukt på (f.eks. et klesplagg eller en hundeleke) og deretter gjemmer den et sted i huset slik at hunden må lukte seg frem til den. Den første tingen bør være lett å finne, og så kan du finne mer og mer krevende gjemmesteder. Hvis hunden finner tingen, kan du belønne den ved å stryke den eller gi en godbit. En annen morsom lek er «Hvilken hånd?». Vis hunden favorittleken (som igjen har hundens lukt på seg) i den ene hånden, og la den lukte på den. Neste gang gjemmer du leken i den ene hånden, men holder frem begge hendene. Gi bare leken til hunden hvis den lukter seg frem til den riktige hånden. Du kan også forsøke å gjemme en godbit under en av to eller tre kopper. Så snart hunden forstår konseptet, kan du prøve å bytte om på koppene. Målet er at hunden skal velte koppen for å komme til godbiten. Prøv å gjemme hundens favorittleke ute, og be den finne den.
Hinderløype Hvis hunden liker å løpe og hoppe, kan du sette opp en selvlaget hinderløype på gårdsplassen, eller du kan kjøpe agility-utstyr som passer til hundens størrelse og alder. Du kan f.eks. sette ut oransje kjegler som du kan få hunden til å løpe slalåm mellom, eller du kan skjære til en pappeske som hunden trygt og komfortabelt kan krype gjennom. Profesjonelt agility-utstyr som du kan bruke hjemme, kan være stenger, hopp, tunneler, rammer og vipper. Dette er ikke bare god mosjon for hunden; å følge ordre for å fullføre et hinder, er svært stimulerende for den. Noen hinderløyper kan også tilpasses innendørs miljøer.
Vannleker De fleste hunder liker vann. På varme sommerdager liker den kanskje å løpe sammen med deg gjennom vannsprederen eller i spruten fra hageslangen. Det kan også hende at den liker å hente leker fra vannet, så om dere er ved et vann som hunden har svømmeferdigheter til å beherske, kan du kaste ut en flytende hundeleke som han så må hente tilbake til deg. Det har også blitt stadig mer populært å ta med hunden ut på padlebrett eller i kano. Hunden vil like å være på vannet med deg, og du vil kanskje hoppe uti for å ta en svømmetur. Sørg for at hunden har på seg redningsvest, selv om du vet at den er god til å svømme. Hvis du ikke bor i nærheten av et vann, men har et uteområde, kan du jo vurdere å skaffe et hundebasseng som hunden kan plaske rundt i i, spesielt om sommeren. Du må hele tiden holde et øye med hunden i nærheten av vann.
En tur til hundeparken: Det har blitt stadig mer populært med hundeparker, som er et sted der hunden kan løpe fritt omkring, forutsatt at du følger med på hvordan den oppfører seg. Hundeparker gir hunden en god mulighet til å sosialisere med andre hunder, og til å leke med deg på et sted med god plass. Det er imidlertid slik at alle hunder ikke liker eller er klare for å være sammen med andre hunder, så gå varsomt frem, og forviss deg om at hunden reagerer umiddelbart på «kom her»-kommandoen før du slipper den i et båndfritt område. Noen eksperter anbefaler også at du går en intensiv tur med hunden før du drar til hundeparken, slik at hunden får brukt litt energi før den slipper til i det som kan være et svært stimulerende miljø. Noen hundeparker har egne områder eller tider for mindre hunder. Hvis du f.eks. eier en yorkshire terrier, en dachs eller en pomeranian , er det ikke sikkert at den er klar for å være sammen med mye større hunder, f.eks. en diger grand danois eller til og med en labrador.