LOGG PÅlogo cat-dog

Glemt passordet?

Skriv inn e-postadressen din for å motta linken for nulstille passordet.

loader image

LOGG PÅ logo cat-dog

Vi har sendt deg en e-post

Klikk på linken og følg instruksjonene for å nullstille passordet. Hvis du ikke har mottatt en e-post, ber vi deg sjekke søppelpostmappen.

LOGG PÅ logo cat-dog

Takk! Vi har sendt deg en e-post med bekreftelseskobling.

LOGG PÅlogo cat-dog

Send bekreftelses-e-posten på nytt

Skriv inn e-postadressen for å motta e-post med bekreftelseskobling.

loader image
cat feed

FÔR.

Når blir kattungen min voksen

Et skritt av gangen: hvordan holde tritt med kattungens skiftende behov

Hele veien fra fødsel til eldre dager vil den lille vennen din gjennomgå fysiske og atferdsmessige endringer som vil kreve tilpasninger, blant annet i kattens ernæringsmessige behov. En av de viktigste overgangene i kattens liv er å gå fra en nydelig, spretten kattunge til å bli en elskelig voksen katt. En annen viktig overgang i mange katters liv skjer ved sterilisering, noe som fører til behov for ekstra endringer i dietten, deriblant en mulig reduksjon i kalorier. Og som ved alle overganger blir det lettere både for deg og katten hvis du forstår forandringene som vil komme. Forberedelser gir deg sinnsro, og hjelper deg til å sikre at din elskede venn holder seg frisk og rask på alle stadier i livet.

Når er kattungen min voksen?

Ernæringsbehov og livsstadier

Inntil den er seks måneder vokser kattungen din veldig fort. Deretter avtar veksten betraktelig. Når katten er 12 måneder vil den sannsynligvis fortsatt se ut som en kattunge for deg, og den vil mest sannsynlig også begå en god del rampestreker. Men når de er 9 til 12 måneder er de fleste katter nesten fullvokste. Og når katten er ett år vil den normalt bli regnet som en voksen (selv om du mener at den slett ikke oppfører seg slik!).

Ernæringsbehov og livsstilsfaktorer

Ettersom katten din når voksenstadiet er det viktig å følge opp på de endrede behovene.I tillegg til at den nå vokser saktere, vil ernæringsbehovene også avhenge av livsstilsfaktorer. Disse kan omfatte mindre fysisk aktivitet avhengig av om katten din har adgang til utendørsområder eller ikke, om den er sterilisert, og om den er husets dronning eller må dele hjemmet med en annen katt eller hund, noe som vanligvis vil gi mer stimuli enn om den er alene. Som forventet vil en ung, voksen katt med adgang utendørs, og som av og til leker med et annet kjæledyr, ha større behov for kalorier enn en enslig innendørskatt med en roligere livsstil.

Overgang kattunge til voksen katt - Perfect Fit

LES MER

Hvordan forstå kattens ernæringsbehov

Det første skrittet for livslang, god helse for katten er å forstå hvordan og hvorfor kattungens behov er forskjellige fra behovene til en voksen katt. Med sin lille mage trenger en kattunge ikke bare flere daglige matporsjoner, noen ganger opptil 18 ganger i døgnet, den trenger også mat som er rik på proteiner og fett, og med et balansert mineralinnhold, for å møte energibehovet. Når alt kommer til alt, så skal det en del spising til for å nå voksen størrelse!

I tillegg har selvfølgelig kattunger masser av energi! Med all den intensive lekingen, bråkingen og veksten, er det ekstra viktig at din venn får mat som har høy kvalitet, er balansert og ernæringsmessig komplett. Dette gir katten et sunt fundament for resten av livet. Derfor er det normalt anbefalt å gi din venn spesialtilpasset mat for kattunger det første året.

Overgangen til voksen og en ny livsstil: kattens endrede ernæringsbehov

Når katten har blitt seks måneder og seksuell modenhet nærmer seg, er øyeblikket inne for å vurdere sterilisering. Men av helsehensyn anbefaler mange veterinærer at du gjør det enda tidligere, når kattungen din er mellom fire og seks måneder gammel. Det er uansett viktig å være klar over at sterilisering vil ha konsekvenser for kattens appetitt og stoffskifte.For eksempel så blir en sterilisert katts evne til å forbrenne kalorier endret, og en vektøkning på opptil 20 % kan skje raskt. Det kan også hende at den oftere vil tigge om mat i et forsøk på å tilfredsstille sin nye sult. Derfor er det viktig å følge nøye med på kroppsvekten til katten i den potensielt vanskelige 18 uker lange perioden etter sterilisering.

Overgang fra mat for kattunger til voksen mat

Voksne katter trenger mindre mat ettersom de vokser mye saktere, har lavere stoffskifte dersom de er sterilisert, og fordi de er mindre aktive (ja, den tilsynelatende hyperaktive pelsballen vil en dag roe seg ned). Generelt kan man si at det er best å la kattungen gå over til voksenmat, som har mindre proteiner og fett, når den er ett år. Men dersom katten er sterilisert kan det være bedre å gå over til voksenmat tidligere, mellom seks måneder og et år. Dette vil avhenge av veterinærens råd, og når den viser tegn på at kroppen er ferdigvokst. Det avhenger også av det ernæringsmessige innholdet i maten du bruker (eksempelvis mat for kattunger, eller mat for steriliserte kattunger, mellom 6 og 12 måneder).

Kunsten å få en myk overgang

Kattungens overgang fra fôr for kattunger til voksenfôr bør gjøres gradvis, og krever litt organisasjon. Hvis overgangen skjer for fort kan det gi katten fordøyelsesproblemer. Det beste er en gradvis overgang på 5–8 dager for å la den venne seg til sin nye diett. Start med å blande en liten mengde, rundt 10 %, med voksenfôr i fôret for kattunger. Hver annen dag øker du så mengden med voksenfôr. Normalt vil kattungen være fullt tilvent det nye fôret etter syv til åtte dager. Hvis du ikke allerede har gjort det, er det også anbefalt å gradvis gjøre katten kjent med fôr som har forskjellige smaker og teksturer, inkludert både våt- og tørrfôr. Dette vil være med på å sørge for at katten din ikke blir alt for kresen. I tillegg er enkelte katter naturlig glade i variasjon.

Å kontrollere kattens vektc

Ettersom katten din blir eldre og går over til voksen fôr, er det ekstra viktig å kontrollere vekten.For å hjelpe den med å holde en sunn kroppsvekt, kan du prøve å legge litt våtfôr til tørrfôrdietten. Våtfôr har fordelen av et høyt vanninnhold, og det er alltid godt for en katt. Du kan også prøve leker som gir ut fôr, noe som også gir mental stimuli. Til slutt kan du hjelpe katten med å holde en sunn kroppsvekt ved regelmessig å involvere den i lek, og også gi den katteleker som oppfordrer til fysiske øvelser.

Undervektig katt

Selv om de fleste av oss pleier å bekymre oss for at katten vår skal bli overvektig, er det like viktig å passe på at katten ikke veier for lite. Hvis din voksne katt ser litt tynn ut, eller plutselig nekter å spise, anbefaler vi at du tar kontakt med veterinæren. Vekttap kan være et tegn på helseproblemer eller at katten din ikke får dekket sine ernæringsmessige behov godt nok. Veterinæren kan gi deg råd om eventuelle nødvendige endringer i kostholdet. Det er også viktig å kurere kattungen for orm så snart den skilles fra moren, for å hindre vekstproblemer grunnet innvollsparasitter. Spør veterinæren om hvor ofte du bør foreta en kur.

Sannheten om best mulig ernæring for katten din: det er verdt det!

Som du ser behøver ikke det å vokse opp være tøft for kattungen din, eller stressende for deg, så lenge du forstår de fysiske og/eller atferdsmessige forandringene som katten gjennomgår i en kort periode på vei til voksen alder. Særlig viktig er det å ikke undervurdere den nøkkelrollen riktig ernæring spiller i kattungens utvikling og vekst. Jo tidligere du etablerer en ernæringsmessig balansert og alderstilpasset diett, jo større langvarige helsefordeler får den.