LOGG PÅlogo cat-dog

Glemt passordet?

Skriv inn e-postadressen din for å motta linken for nulstille passordet.

loader image

LOGG PÅ logo cat-dog

Vi har sendt deg en e-post

Klikk på linken og følg instruksjonene for å nullstille passordet. Hvis du ikke har mottatt en e-post, ber vi deg sjekke søppelpostmappen.

LOGG PÅ logo cat-dog

Takk! Vi har sendt deg en e-post med bekreftelseskobling.

LOGG PÅlogo cat-dog

Send bekreftelses-e-posten på nytt

Skriv inn e-postadressen for å motta e-post med bekreftelseskobling.

loader image
cat play

LEK.

Lek for katter: hvorfor er det viktig?

Har du noen gang stoppet opp med det du holder på med for å se på katten din leke som om den fortsatt var en kattunge? Å leke er viktig for katten fordi det tilfredsstiller dens naturlige behov, som det å observere, utforske, klatre, angripe og fange. Men å leke er mer enn dette, det er også et tegn på at katten din har det bra og er sunn, at den får nok stimuli, og at den har en balansert livsstil, alle ting som bidrar til kattens velvære. Så bruk alle muligheter til å holde katten glad og fornøyd livet igjennom!

Dr. Sandra Mc Cune, forsker ved WALTHAM®. Selv små opplevelser kan ha en livslang virkning på kattens oppførsel. Tidlig i livet er lek en naturlig adferd som kattungen din vil begynne med for å perfek sjonere sin innlæring, oppdage sine omgivelser, og enda viktigere, lære seg å stole på andre personer og dyr i sine omgivelser.

Å leke er avgjørende for kattungens utvikling

Dr. Corinne Lesaine, rådgivende veterinær for Perfect Fit

«Leking er nøkkelen til kattungens utvikling, og spesielt kattens mentale utvikling gjennom sosialiseringsstadiet. Derfor anbefaler jeg at du gjør deg full nytte av, og oppmuntrer, kattungens medfødte nysgjerrighet.Denne nysgjerrigheten kan stimuleres ved raske og uforutsigbare bevegelser med små ting, og andre leker som fanger kattens oppmerksomhet.Små, myke objekter er også ideelle for å vekke interessen hos din lille venn.Du kan også overveie å la katten møte andre kjæledyr, noe som oppmuntrer til interaksjon gjennom lekenhet.»

Det finnes en rekke leker som kattungen din ikke vil kunne motstå: leke gjemsel i en pappeske, vifte med myke objekter, vise katten en fjær som kan fanges, trekke små ting foran katten som den kan kaste seg over, og dytte små, interessevekkende ting ut og inn av kattens synsfelt.Bare pass på å holde hendene dine utenfor leken, ellers vil de bli sett på som bytte! Du bør også unngå å frustrere henne ved aldri å la henne vinne, ingen liker å tape igjen og igjen, spesielt ikke når de er veldig unge!

Perfect gir deg tips til leker du kan leke med katten eller kattungen

LES MER

Kattungen din vil også elske å leke med ting som rangler, særlig om hun finner ut at ranglingen kommer fra tørrmaten inni. Du kan lett lage dette selv, som for eksempel en tom plastflaske fylt med tørrmat som gir fra seg mat når den blir lekt med!

Leketid med katten din

Fra en eiers synspunkt er lek en av de mest givende, morsomme og hyggelige metodene for å holde en voksen katt stimulert og i form. Selv om en voksen katt utvilsomt vil ha funnet opp en masse morsomme leker for å underholde seg selv, er det ingenting som stopper deg fra å foreslå nye ting som kan holde katten på tå hev! Bordtennisballer er for eksempel en flott måte å vekke lekenheten hos din lille venn. Og selv om det ikke er en vanlig leke, er pappesker nesten alltid en hit hos katter, ettersom de elsker å gjemme seg i dem, dytte dem rundt, og klore dem. Pass bare på at de ikke tygger dem! Den samme begeistringen gjelder små, og helst pelsaktige ting, ettersom de pirrer jegeren i katten.

Å legge til rette de innendørs høydene vil åpne en ny verden for din spretne venn, og øke eksponeringen for variert stimulering. Fra det å klatre, til å gjemme seg, og det å bare observere, vil katten elske å få litt høyde der den kan betrakte det som skjer rundt henne. Disse nye stedene kan også bli plasser der katten liker å sove! Du kan videre overveie å flytte litt rundt på møblene i blant, slik at katten kan utforske nye steder og nye utsiktspunkter!

Ettersom årene går vil katten din bli mindre leken og mindre aktiv, og det er helt normalt. Noen katter vil fortsatt leke etter at de har fylt 8 år, andre ikke. Men uansett alder kan du alltid prøve å få med vennen din på litt kvalitetstid, bare vær klar over at hun kanskje foretrekker å ikke bli med!

Hvordan leke med din eldre katt

De vanligste forandringene i oppførselen til eldre katter er forbundet med nedsatt sanseevne og reduserte organfunksjoner. Redusert mobilitet kan gjøre katten din mindre fristet til å utforske, og endog til å leke. Generelt vil den begynne med en mer sittestillende livsstil. Alt du kan gjøre på dette stadiet er å vekke en mer avslappet form for lek ved å pirre jegerånden, den som elsker å observere fugler utenfor eller deise til ting som dingler foran den.