LOGG PÅlogo cat-dog

Glemt passordet?

Skriv inn e-postadressen din for å motta linken for nulstille passordet.

loader image

LOGG PÅ logo cat-dog

Vi har sendt deg en e-post

Klikk på linken og følg instruksjonene for å nullstille passordet. Hvis du ikke har mottatt en e-post, ber vi deg sjekke søppelpostmappen.

LOGG PÅ logo cat-dog

Takk! Vi har sendt deg en e-post med bekreftelseskobling.

LOGG PÅlogo cat-dog

Send bekreftelses-e-posten på nytt

Skriv inn e-postadressen for å motta e-post med bekreftelseskobling.

loader image
cat move

MOSJON.

La katten være ute eller holde den inne: å ta den beste beslutningen for deg og din familie

Å velge om du skal slippe katten din utendørs eller holde den inne er ofte et stort valg for katteiere, enten de er nybakte eiere eller erfarne. De som har delt eller deler livet med en kattevenn har sannsynligvis allerede merket at debatten om innendørs versus utendørs pleier å bli enda livligere enn temaer som våtfôr versus tørrfôr, å velge riktig sand for katten (og samtidig en som passer familien), eller når eller om katten skal få lov til å sove i sengen om natten. Så uansett om ditt nye familiemedlem er en ung kattunge eller en moden og stø katt, så vil du før eller siden måtte sloss med det som virker som et uoverkommelig dilemma: skal jeg slippe katten min ut eller holde den inne? Ettersom et godt spørsmål ofte leder til det neste, kan du lett komme til å stille deg selv en rekke relaterte spørsmål som: Hvilke fordeler får katten av å være ute? Hva er risikoen ved å slippe katten ut?
Kan jeg la innekatten min gå ut? Kan katten min bli lykkelig inne?
Hva er fordelen og ulempene ved et inneliv? Bør en kattunge få slippe ut? Det er imidlertid ingen grunn til å få panikk. Med litt forberedelser og overveielse trenger ikke disse spørsmålene å være overveldende. Faktisk så trenger ikke beslutningen om katten din skal slippe ut, eller om du skal holde den inne, bli stressende hverken for deg eller katten.

For å hjelpe deg til å ta en beslutning som først og fremst er til det beste for kattens velvære, og i tillegg er en beslutning du kan leve med, anbefaler vi at du tar en titt på noen av de vanligste temaene som blir forbundet med diskusjonen om å ha en katt inne eller ute.

Å respektere kattens individuelle personlighet og behov

Når du skal veie fordelene og ulempene med innelivet versus utelivet, er det viktig å huske to ting. For det første så har alle katter, akkurat som mennesker, forskjellige personligheter og forskjellige preferanser, så det som er best for naboens katt behøver ikke være riktig for din. Hvis du for eksempel har adoptert en løskatt som har levd et omstreifende liv, vil din nye venn mest sannsynlig være ivrig etter å gå ut. Hvis katten derimot har hatt traumatiske opplevelser med andre dyr, så vil den muligens være motvillig mot å våge seg ut igjen. Og en kattunge som aldri har vært utenfor leiligheten din kan både føle og ikke føle en dragning mot utelivet. For det andre så er det ingen «rett» eller «gal» side i utendørs/innendørsdebatten. Både innekatter og utekatter kan ha fullverdige, tilfredsstillende, lykkelige liv, så lenge du tar noen praktiske skritt for å gjøre kattens utendørs- eller innendørsomgivelser så trygge og stimulerende som mulig.

Hvordan slippe ut katten for første gang - Perfect Fit

LES MER

«Villmarkens kall» og katten din

Mange katter vil få lyst til å gå ut, særlig om de har opplevd en smak av friheten utenfor. Andre katter kan derimot være tilbakeholdne og nærmest redde for å gå ut i ukjente omgivelser fulle av uvanlige sanseinntrykk.
Samtidig er katter vanligvis nysgjerrige, fødte oppdagere. Katter blir lett fascinert og stimulert av de utallige synene, luktene, smakene, teksturene og lydene de kan møte ute, inkludert insekter, spillet mellom lys og skygger, smågnagere, fugler og planter. Så dersom katten din virker interessert i gå ut, eller venter lengtende ved døren, så er det verdt å overveie noen av de potensielle fordelene og ulempene ved utelivet.

Hva er fordelene ved å slippe katten ut?

 • Utekatter har utvilsomt flere muligheter til å få fysisk aktivitet gjennom klatring, løping og utforsking.
 • Og når den er fri til å streife, eller bare utforske et mindre område, vil katten din ha mindre sjanse for å legge på seg. Utendørs er også katten din fri til å gi etter for instinktet til å klore på ting, noe du kanskje ikke vil like innendørs om det går ut over møbler eller gardiner.
 • Omgivelsene i det fri gir en nysgjerrig katt utallige muligheter for å utforske større områder, og finne nye synsopplevelser, lukter, smaker, teksturer og opplevelser, noe som vil stimulere den naturlige nysgjerrigheten og velværet.
 • Du kan lage et naturlig toalett for katten i et beskyttet hjørne av hagen, i tillegg til toalettet som er inne til bruk om natten og på dager med regn.
 • Katten vil sannsynligvis også like å ha et hjørne av hagen plantet med høyt gress som den kan gjemme seg i og rulle seg i.

Hva er farene ved å slippe katten din ut? 

 • Biler er en av de største risikoene for katten når den er ute. Travle gater er spesielt farlige, men en katt kan også bli overrasket og skadet av en bil på en stille landevei.
 • Katter er også i fare når de gjemmer seg under panseret på en bil.
 • Katten din kan gå for langt og gå seg vill.
 • Men unngå likevel å sette halsbånd på katten, dette for å unngå enhver fare for kvelning. Å la katten din få et tilpasset, trygt halsbånd med en ID-brikke er et godt alternativ.
 • Avhengig av hvor du bor kan andre dyr som rever og hunder, og særlig andre, aggressive, rivaliserende katter være en trussel for katten din
 • Utendørskatter er mye mer utsatt for å pådra seg smittsomme sykdommer, særlig når de sloss med andre katter. Vanlige, alvorlige sykdommer er katteleukemi, katte-AIDS, byller og øvre luftveisinfeksjoner.
 • Giftige stoffer som veisalt, frostvæske og rottegift er også farlig..
 • Noen vanlige hageplanter og blomster som liljer og julestjerne er giftige for katter.
 • Katten kan også bli fanget i noens garasje eller skjul.
 • Utendørs er katten mer eksponert for parasitter som flått og mark.

Så selv om det er mange klare fordeler ved å slippe katten ut, inkludert økt fysisk aktivitet, naturlig stimulering og et utløp for instinktiv oppførsel som å gå på oppdagelsesferd, så er det altså farer. Disse omfatter biler, andre dyr, sykdommer og parasitter, giftige kjemiske produkter, giftige planter og faren for å gå seg vill.iektes, parasieten en giftige chemische producten of planten onder.

Å vurdere kattens potensielle utendørsomgivelser

Det er viktig å vurder kattens nærmiljø når den er ute. Du bør stille deg noen enkle spørsmål, som hvor langt du er fra nærmeste vei? Har hagen din noen form for gjerde som kan holde streifende hunder ute, og som kan frata katten lysten til å prøve å komme seg over? Hva slags planter gror i hagen din? Bor det noen hunder i nærheten? Hvordan er familiens timeplan? Er det noen hjemme som kan slippe katten inn om den føler seg truet eller må den bli ute? Dette er viktige spørsmål du bør stille deg om du overveier denne viktige livsstilsendringen for katten din.

Å velge å slippe katten ut 

Når du har vurdert fordelene og ulempene ved å slippe katten ut, og vurdert disse opp mot nærmiljøet rundt hjemmet ditt, kan det hende du beslutter at den skal få lov til å utforske verden utenfor. Da er det en rekke praktiske ting du kan gjøre for å optimalisere kattens utendørsopplevelse, og holde den sunn og trygg.

Tips om hvordan minimere risikoen for din utekatt Cat

 • Forsikre deg om at katten har alle nødvendige vaksiner.
 • Behandle katten regelmessig mot lopper, flått og orm.
 • Merk katten med mikrochip. En microchip er en permanent form for identifikasjon. Hvis den elskede vennen skulle gå seg bort, vil det være mye lettere å finne den igjen hvis den har en mikrochip.
 • Få katten din sterilisert. Dette bidrar til at katten ikke vandrer for langt.
 • Hvis du bor i nærheten av en vei, så unngå å slippe katten ut i perioder med mye trafikk.
 • Prøv å oppmuntre katten til å komme hjem ved solnedgang. Katter er mer utsatt for fare om natten, ettersom de kan bli blendet av billys.
 • Snakk med naboene dine. Undersøk om katten bruker hagen deres til å gjøre fra seg. Forsikre deg om at katten din både har et utendørs toalettområde og en innendørs kattekasse. Pass på at den holdes ren og at den er på et sted der katten føler seg trygg og ikke alt for eksponert.
 • Hvis du ikke er hjemme om dagen og har mulighet til å slippe katten ut og inn, bør du vurdere å installere en katteluke. Luker med microchip er laget for å hindre at fremmede katter går inn i hjemmet ditt.
 • Fjern farlige kjemikalier fra hagen og sjekk med naboene for å finne ut hva slags produkter de bruker.
 • Sjekk jevnlig at hagen ikke har fått noen giftige planter som katten kan finne på å spise, særlig om den kjeder seg.
 • Plant kattevennlige planter, inkludert lavendel.
 • Vurder å lage en liten innhegning i hagen som lar katten din få utendørstid, men uten at den går for langt.

Bør jeg la kattungen min få gå ut?

Hvis du ønsker å la kattungen få sjansen til å utforske naturens verden, er det noen ekstra vurderinger du bør gjøre. Og selv om du er ivrig etter å la din nydelige, lille venn få litt sol og frisk luft, er det ingen grunn til påskynde opplevelsen. Fra kattungens synspunkt byr huset eller leiligheten din på masse muligheter for utforsking og oppdagelse (og rampestreker), så det er liten sjanse for at den skal kjede seg innendørs i de tidlige stadiene av livet sitt.
Verden utendørs er veldig stor, veldig spennende, og til og med litt skremmende for en liten kattunge, så derfor er det desto viktigere at du overholder noen forholdsregler før du slipper den ut av huset eller leiligheten.

Tips om hvordan du trygt kan la kattungen din gå ut 

 • Beskytt kattungen mot smittsomme sykdommer. Ikke la kattungen gå ut før det har gått minst en uke etter at den er ferdig med sin første runde med vaksiner og behandling for lopper og orm.
 • Merk katten med en mikrochip før den går ut.
 • Sjekk at du har fjernet skarpe ting og giftige stoffer som kattungen kan trå på eller spise fra hagen.
 • Velg en rolig tid på døgnet for kattens første utendørsopplevelse. Pass på at det ikke foregår byggearbeide i nærheten. Husk at høye lyder kan skremme en kattunge.
 • Aldri la en ung kattunge være ute alene, ikke en gang i ett minutt. Kattungen din har ingen mulighet til å forsvare seg mot angrep fra andre dyr.
 • Følg alltid kattungen ut, la den leke i korte perioder av gangen, og ta den deretter med inn igjen.
 • Hold deg veldig nær kattungen, og husk at de kan bevege seg veldig raskt, særlig om de blir skremt.
 • Hvis mulig, advar de nærmeste naboene om at du skal ta med deg katten ut.
 • Hvis de har hund, så hold nøye øye med kattungen når de møtes
 • Dekk til vannkilder som f.eks. fontener eller dammer slik at kattungen ikke faller uti. Hvis du har gjerder, så tett alle hull.

Å la katten din bli inne: Ting du bør vite

Når du har tenkt over fordelene og ulempene ved å la katten din være utendørs, kan det hende du bestemmer at det er bedre for den å være inne.
Dette er en helt forståelig beslutning. Husk at du er den beste til å bedømme hva som er riktig for katten, gitt livsmiljøet og kattens behov. Det kan imidlertid være bra å være klar over både fordelene og bakdelene ved å la katten bli inne.
Du vil føle deg bedre om du tar en godt gjennomtenkt beslutning, og du vil mest sannsynlig overføre denne positive holdningen til katten og eventuelle andre familiemedlemmer. Og hvis du er klar over de mulige bakdelene ved å la katten forbli en innekatt, så er det langt mer sannsynlig at du vil sette i verk noen av de mange tiltakene som vil sørge for at katten din forblir sunn, lykkelig og stimulert innendørs gjennom hele livet.

Hva er fordelene ved å holde katten innendørs?

 • Katten har mindre risiko for å pådra seg smittsomme sykdommer eller parasitter.
 • Det er mye mindre risiko for at den skal bli borte eller bli påkjørt av en bil.
 • Katten din er trygg for angrep fra andre dyr, særlig angrep fra andre katter.

Hva er potensielle ulemper ved å la katten din forbli inne?

 • Katten din kan bli frustrert over at den ikke kan oppføre seg etter instinktene, som det å bedrive nærmest ubegrenset utforsking og kloring. Denne frustrasjonen kan stresse katten og lede til uønsket oppførsel, som å klore opp og ødelegge møbler, eller la være å bruke kattekassen og urinere der den ikke skal.
 • Innekatter har vanligvis færre muligheter og mindre plass til fysisk aktivitet og har dermed mer risiko for vektøkning. Noen katter kan kjede seg veldig, noe som leder til kroniske betennelsessykdommer som overvekt, diabetes og leddbetennelse. Katten vil bli mer avhengig av deg for stimulering og kan få større problemer enn en utekatt med å mestre dagene når du er borte.
 • Det kan bli vanskelig å sikre at katten ikke kommer seg ut, særlig om det er barn i huset. Hvis katten klarer å stikke av vil den sannsynligvis bli desorientert og skremt ute.

Å skape et trygt, stimulerende og sunt innemiljø for katten

Det er flere enkle grep du kan gjøre for å skape et positivt, trygt og stimulerende miljø for katten din. De fleste av disse er enkle å ordne og koster lite.
Og på lang sikt vil de virkelig forbedre innekatten sin livskvalitet.

Tips om hvordan du kan berike kattens innendørs miljø:

 • Pass på at katten får utløp for sine instinktive behov for å klore, dette kan gjøres ved å sette opp både vertikale og horisontale kloreposter i forskjellige deler av huset.
 • Prøv å gjøre matingen mer stimulerende. Lekedispensere oppfordrer katten til å tenke, hjelper mot kjedsomhet og gir litt ekstra fysisk aktivitet.
 • Anskaff et kattetre for å gi vennen din muligheten til å klatre.
 • Lag vagler i vinduskarmer der katten kan sitte og følge med på hva som skjer ute. Men vær oppmerksom på at dette kan føre til stress dersom den må tåle at en annen katt kikker inn.
 • Pass på at alle vindusgitter er sikre og uten hull. Oppdra familien til å stenge ytterdørene ordentlig.
 • Selv innekatter bør ha en mikrochip. Hvis katten din skulle rømme vil den være dårlig forberedt på livet utendørs, og en mikrochip vil gjøre det mulig å finne den raskt.
 • Fjern mulige giftige inneplanter og skap en liten kattevennlig innehage som katten din kan utforske.Lek med katten så ofte som mulig. Det finnes masser av morsomme katteleker, eller du kan kose deg med å lage dem selv.

Nå som du har et overblikk over de viktigste tingene å vurdere når du bestemmer hva som er best for katten din av inneliv eller uteliv, er du bedre i stand til å vurdere hva som vil være best i lengden, både for deg og for katten. Husk at dette er en veldig personlig beslutning, både nært knyttet til katten sin personlighet og historie, og til ditt hjemmemiljø. Katter kan være sunne og lykkelige uansett om de bor ute eller inne, så lenge du er nøye med å møte de fysiske, psykologiske og emosjonelle behovene deres, og tar de nødvendige skrittene for å holde dem trygge og stimulerte gjennom de ulike stadiene av livet.