LOGG PÅlogo cat-dog

Glemt passordet?

Skriv inn e-postadressen din for å motta linken for nulstille passordet.

loader image

LOGG PÅ logo cat-dog

Vi har sendt deg en e-post

Klikk på linken og følg instruksjonene for å nullstille passordet. Hvis du ikke har mottatt en e-post, ber vi deg sjekke søppelpostmappen.

LOGG PÅ logo cat-dog

Takk! Vi har sendt deg en e-post med bekreftelseskobling.

LOGG PÅlogo cat-dog

Send bekreftelses-e-posten på nytt

Skriv inn e-postadressen for å motta e-post med bekreftelseskobling.

loader image

MOSJON.

Hvor mye mosjon trenger hunden min?

Et av de mest vanlige spørsmålene vi får fra hundeeiere i dag, er «Hvor mye mosjon trenger hunden min?» Enten det er når du får din første valp inn i huset eller når du har hatt hunden i mange år, må du vurdere hva som er det riktige aktivitetsnivået for hunden. Er du i ferd med å velge en hund og lurer på om ulike raser virkelig har svært forskjellige aktivitetsbehov? Det korte svaret er: Ja, det har de. Men ingen hunder er like, så det vil være forskjeller også innenfor samme rase. En rase som vanligvis er rolig, kan overraske deg med hvor mye den liker å leke, mens en rase som er kjent for å være svært aktiv, kan vise seg å være langt mer bedagelig enn du hadde forventet. I tillegg til rase er det også viktig å ta i betraktning hundens livsstil og livsfase. Hvis du har en voksen hund som har lagt mye på seg i det siste, kan dette være et tegn på at den ikke får nok mosjon i forhold til energiinntaket. Hvis du imidlertid har en seniorhund som ikke ser ut til å løpe eller gå like raskt som den pleide, må du kanskje vurdere om den vanlige mosjonen har blitt for anstrengende for den. Og hvis du har en unormalt aktiv valp, vil du kanskje bli forbauset over å høre at selv valper. Vær klar over at uansett hvilken rase hunden din er, og uansett om den er renraset eller blandingsrase), en valp, en voksen eller en seniorhund, så trenger alle hunder fysisk mosjon. Og dette er sant uansett hvor hunden bor – fri til å løpe rundt i hagen eller innendørs, i byen eller på landet. Det som er viktig, er å tilpasse hundens aktivitet til dens evner. Konsulter veterinæren hvis du har spørsmål.

> Menneskets beste venn: fra arbeidshund til følgesvenn

Nå og da glemmer vi at hunden har vært husdyr i tusenvis av år og at den går for å være den første arten vi temte. I hundrevis av år har vi alet opp hunder til å drive eller passe på buskap, til å jakte og spore opp vilt, til å delta i søk- og redningsoperasjoner, til å vokte verdier og til å dra sleden fra et sted til et annet, ofte under svært krevende forhold. I tusener av år har altså hunden levd et svært aktivt og fysisk krevende liv. I dag, som et resultat av vår stadig mer urbane og stillesittende livsstil, er mange hunder følgesvenner som tilbringer mye av tiden hjemme, der de venter på at eieren skal komme hjem. Selv om hunden ikke lenger brukes som arbeidshund i like stor grad, bør man likevel tenke over det faktum at den fremdeles har et naturlig og biologisk behov for fysisk aktivitet. Det skal ofte bare litt oppmuntring og en liten dose entusiasme til for å vekke hundens naturlige trang til å være aktiv.

What is the right amount of exercise for your dog

LES MER

Hundeaktivitet for alle typer raser

Aktivitetsbehovet til hunden din kommer først og fremst an på dens alder, helse, rase og individuelle personlighet. Størrelse i seg selv er nødvendigvis ikke en god indikator på aktivitetsbehovet til en hund. Mange tror faktisk at små hunder ikke trenger mye mosjon. Dette kan være sant for enkelte små hunder, slik som pomeranian eller chihuahua, men hvis du noen gang har sett en jack russell terrier eller en west highland white terrier i aksjon, vet du at små, kompakte hunder kan være svært energiske.

Avhengig av hunderasen eller gruppen de tilhører (arbeidshunder, gjeterhunder, miniatyrhunder eller selskapshunder, sportshunder eller jakthunder – for å nevne noen), har hunder et høyere eller lavere aktivitetsbehov. De fleste raser kommer inn under en av fire aktivitetskategorier; lav, moderat, høy og hyperaktiv. Vær imidlertid klar over at dette er generelle retningslinjer, og ikke absolutte regler. Uansett hvilken rase hunden er, har den sin egen personlighet og væremåte. Det er derfor best å ikke anta at miniatyrhunden alltid vil ligge på sofaen med deg eller at arbeidshunden nødvendigvis er helt vill etter å løpe. Prøv å foreslå et aktivitetsnivå som anbefales for deres behov, og hold et øye med hva de virkelig liker og er i stand til å gjøre. Her er noen grunnleggende retningslinjer for å hjelpe deg.

Rolige hunder med lavere aktivitetsbehov

Level of exercise: fra en time per dag eller mer, f.eks. gå på tur i bånd eller andre forsiktige aktiviteter. Hvis det ser ut til at hunden klarer seg fint med et relativt lavt aktivitetsnivå, kan du forsøke å øke den daglige fysiske mosjonen gradvis ved å legge til 15 minutter på gåturen eller leketiden når det er mulig.

Tilhører ofte miniatyr- eller arbeidshundgruppene.

Noen eksempler: bichon frisé, cockapoo, yorkshire terrier og pinscher …

Typisk for hunder med lavt aktivitetsbehov:

 • Liker en kort gåtur hver dag
 • Liker å bli plukket opp og båret når de blir slitne
 • Liker å sove
 • Har sin egen oppfatning av trening
 • Har en tendens til å legge på seg litt
 • Liker mye ekstra stell og omsorg
 • Er svært avslappet og rolig

> Middels aktive hunder

Anbefalt aktivitetsnivå: 1–3 timer per dag, , f.eks. lek uten bånd

Tilhører ofte terrier- eller arbeidshundgruppene, og eventuelt jakthundgruppen Noen eksempler: airedale terrier, skotsk terrier, cocker spaniel, engelsk setter …

Typisk for middels aktive hunder:

 • Liker å gå 2 turer hver dag for å strekke bena
 • Liker å løpe fritt rundt uten bånd
 • Sovner hjemme når de har vært ute og løpt fra seg
 • Liker å bli trent
 • Er trygge og oppfører seg fint mot fremmede

Aktive hunder med høyt energinivå

RAnbefalt aktivitetsnivå: 3–6 timer per dag, f.eks. løping, lek uten bånd

Tilhører ofte arbeids- eller jakthundgruppene

Noen eksempler: border collie, labrador, golden retriever, belgisk fårehund, schæferhund …

Typisk for hunder med høyt energinivå:

 • Liker å gå flere turer enn du, helst på steder der de kan løpe fritt
 • Er alltid klare til å gå
 • Er aktive i huset, også etter mye aktivitet
 • Løper langt av sted når du hekter av båndet
 • Har en høyere kapasitet enn eieren når det gjelder aktivitet
 • Går aldri lei av å leke apport
 • Har en tendens til å være litt undervektig
 • Kan bli litt overentusiastisk når den møter nye folk

Hunder med svært høyt aktivitetsnivå

Enkelte hunder med svært høyt aktivitetsnivå kan gjøre aktiviteter under ekstreme forhold. Sledehunder kan f.eks. trekke last over lange avstander, noen ganger hundrevis av kilometer, i svært lave temperaturer. Disse spesielle hundene krever mye mosjon for å holde seg i form både fysisk og mentalt.

Tilhører ofte arbeidsgruppene

Noen eksempler: sibirsk husky, kanadisk eskimohund …

Typisk for hunder med høyt energinivå:

 • Har utrolig utholdenhet
 • Trenger mye mental stimulering
 • Kan ikke få nok mosjon

Fordelene med å mosjonere hunden

Å få nok regelmessig mosjon er svært viktig for å opprettholde hundens idealvekt og fysiske velvære, men det er også viktig for hundens mentale velvære og lykke. Hunder må, i likhet med mennesker, kunne frigjøre energien som har bygget seg opp i løpet av dagen, spesielt hvis de tilbringer mye av tiden innendørs eller hjemme alene. Mosjon kreves for å frigjøre energien og stimulerer hundens mentale evner, slik at den ikke vil kjede seg. Det er viktig at du gir hunden. ulike typer aktiviteter og lek , og for bestemte raser er det spesielt viktig at de får mulighet til å gi uttrykk for instinktiv atferd, slik som svømming, sporing, henting eller at de får brukt sine svært utviklede sanser). Fysisk aktivitet gjør også at hunden aktivt kan samhandle med andre hunder og mennesker i dens naturlige miljø, noe som lærer den sosiale ferdigheter.

Helseproblemer og mosjon

Ikke all fysisk aktivitet passer for alle hunderaser. Kortskallete hunder, som har flate, brede skaller eller korte hoder som får ansiktet til å se flatt ut (f.eks. cavalier king charles spaniel, boxer eller shih tzu), har ofte en åndedrettstilstand som gjør at de ikke kan drive med intense aktiviteter. De kan også fort bli overopphetet, noe som kan være svært farlig for dem. Noen hunderaser er også spesielt utsatt for artritt, eller leddbetennelse. Symptomer på dette kan være halting, pesing eller lamhet. Blant disse rasene finner vi grand danois så vel som enkelte hunder med høyt energinivå, f.eks. schæferhund og labrador. Hvis hunden har artritt, bør man selvfølgelig ikke drive med aktiviteter som innebærer mye hopping. Vi anbefaler imidlertid at du tar med hunden til veterinær for regelmessige kontroller. Veterinæren vil oppdage eventuelle helseproblemer hos hunden og gi deg råd om hvilke aktiviteter som passer for den.

Hver hund sin egen aktivitet

I tillegg til alderen, den generelle helsetilstanden eller rasen til hunden må du også huske å ta i betraktning dens individuelle personlighet og væremåte når det gjelder mosjon). Så hvis hunden er ivrig etter å lede barna til skolen hver morgen, kan du kanskje vurdere å ta den med på en hundesport der den kan gjøre dette oftere. Eller hvis hunden alltid tiltrekkes av vann (inkludert naboens fiskedam), er det kanskje på tide å prøve ut padlebrett eller «dock jumping» sammen med den. Det kan faktisk være lurt å prøve ut flere aktiviteter med hunden for å se hva den liker best. Hvem vet? Du vil kanskje oppdage at den ikke kan få nok av agility eller hundefrisbee, og det kan jo hende at du liker det også! Og husk at det viktigste er å respektere hundens rytme og at det er morsomt for begge!

Når du skal velge en hund, er det svært viktig at du tenker over om den har et høyt eller lavt aktivitetsbehov og om du har en livsstil som kan tilfredsstille disse behovene. Hvis du er av den atletiske typen som gjerne klatrer opp et fjell og runder av dagen med en «avslappende» svømmetur, bør du kanskje gå for en spretten høyenergisk hund som vil like den aktive livsstilen. Hvis du derimot liker å ta en rolig runde rundt kvartalet og ennå ikke har fått prøvd de nye joggeskoene du kjøpte i fjor, er det trolig bedre å velge en hund med et lavt aktivitetsbehov.