LOGG PÅlogo cat-dog

Glemt passordet?

Skriv inn e-postadressen din for å motta linken for nulstille passordet.

loader image

LOGG PÅ logo cat-dog

Vi har sendt deg en e-post

Klikk på linken og følg instruksjonene for å nullstille passordet. Hvis du ikke har mottatt en e-post, ber vi deg sjekke søppelpostmappen.

LOGG PÅ logo cat-dog

Takk! Vi har sendt deg en e-post med bekreftelseskobling.

LOGG PÅlogo cat-dog

Send bekreftelses-e-posten på nytt

Skriv inn e-postadressen for å motta e-post med bekreftelseskobling.

loader image

FÔR.

Hundefôr for enhver livsfase: fra valp til voksen hund

Tilrettelegge for de viktige øyeblikkene i hundens liv

I løpet av livet vil hunden din oppleve en rekke fysiske og atferdsmessige endringer som er knyttet til en bestemt livsfase og som ofte krever justeringer i kostholdet. Hundens ernæringsmessige behov vil endre seg så lenge den lever, noe som blant annet vil avhenge av rase, aktivitetsnivå, alder og vekstfase, miljø og om den er kastrert eller ikke.

Dere vil ha fantastiske stunder sammen, slik som den første gangen du og valpen går en tur i nabolaget. Men du vil også bli frustrert til tider, for eksempel når den har tygget i stykker favorittskoene dine. Disse opp- og nedturene vil imidlertid bare styrke båndet mellom deg og hunden.

En av de kanskje viktigste utviklingsmessige milepælene i hundens liv, er når den går fra den juvenile perioden, eller ungdomsperioden, til å bli voksen. Du kan hjelpe hunden trygt gjennom denne perioden ved å gjøre deg kjent med noen av de fysiologiske endringene som forventes, og ved å gjøre de nødvendige endringene for at hunden skal ha det bra, spesielt med tanke på kostholdet.

Fra ungdomsperiode til voksen hund: hva du kan forvente

Ungdomsperioden starter etter 12 til 16 uker og varer helt til hunden er kjønnsmoden. I ungdomsperioden vil valpen ha fullt utviklede sanser (dvs. berøring, smak, hørsel, luktesans og syn). I 7 måneders alder vil melketennene generelt være erstattet av permanente voksentenner. Hunden kan også begynne å få en svært tenåringsaktig atferd, der den utfordrer deg, andre hunder og generelt glemmer de gode manerene som både moren og du forhåpentligvis lærte den de første 3 til 12 ukene i livet.

 

Wie Sie von Welpenfutter zu Futter für ausgewachsene Hunde übergehen – Perfect Fit

LES MER

Når har valpen nådd sin fulle størrelse?

Det finnes ingen fasit på når en hund er blitt voksen. Slutten på vekstperioden varierer alt etter rase. Små til mellomstore hunder når voksenstørrelsen rundt ettårs alder (kan skje tidligere for miniatyrhunder), og mellomstore til store hunder når voksenstørrelse fra de er ett til 18 måneder gamle. Gigantiske hunder utvikler seg mye saktere og når voksenstørrelse etter toårs alder og senere.

Vekstraten varierer også med størrelse og rase. En liten hund vil for eksempel ha vokst seg ca. halvstor etter 4 måneder og trekvart stor etter 6 måneder. Til sammenligning vil en stor hunderase trolig ha vokst seg halvstor etter 5 måneder og trekvart stor etter 9 måneder1. Hunder vokser altså mye tidlig i livet, noe som gjelder uansett rase. Husk derfor at valpen, uansett hvor stor den er, vil trenge nok kalorier i denne vekstfasen. Etter 6 måneder har denne raske vekstraten en tendens til å avta hos alle, men spesielt hos svært store hunder.

Vær klar over at det er bedre for valpen å vokse i et sunt tempo enn et raskt tempo. Valper som vokser for raskt, er mer utsatt for å utvikle skjelettproblemer eller å legge på seg, med de helsekomplikasjonene det medfører. Det er svært viktig at valpene får «komplett og balansert» valpefôr i hele vekstfasen, slik at de får i seg riktige mengder av næringsstoffene de trenger for en sunn vekst.

Hvis du ønsker informasjon om vekstraten til min valp, kan du se: Hvordan bruke WALTHAM™ vekstskjemaer for valper?

 

Hvordan vet jeg om hunden er blitt voksen?

Det er viktig å skille mellom slutten på vekstperioden og når hunden er blitt voksen. Om hunden kan betraktes som voksen avhenger av en kombinasjon av faktorer som inkluderer seksuell modenhet og atferdsmessig modenhet.

Mens hunnhunder vil bli kjønnsmodne etter 6 til 15 måneder, vil hannhunder vanligvis bli kjønnsmodne etter 8 til 10 måneder. Selv om en hannhund viser interesse for hunnhunder, betraktes den ikke som voksen før det har gått 10 måneder da den fortsatt vokser og utvikler seg. Vær klar over at kastrering kan skje enten før eller etter at hunden er blitt kjønnsmoden. Du bør diskutere kastreringsalternativer med veterinæren i en tidlig fase, slik at du kan ta den beste beslutningen for hunden.

Og selv om hunden kan være kjønnsmoden, trenger den ikke være moden eller «voksen» rent atferdsmessig. Den beste måten å få vite om hunden er moden på, er å observere hvordan den oppfører seg sammen med andre voksne hunder og hvordan dens holdninger og reaksjoner utvikler seg over tid.

 

Valpens ernæringsmessige behov: hvor ofte, hvor mye og hva bør jeg mate den med?

Valpen din har helt andre ernæringsmessige behov enn en voksen hund. Fordi valper vokser så raskt, har de et svært stort energibehov. Disse tallene varierer som sagt etter rase, men etter ca. 8 uker vil den avvennede valpen trenge dobbelt så mye energi per kilo kroppsvekt som en voksen hund.

Når valpen din er 8 uker, har den en liten mage og vil trenge 4 til 5 måltider om dagen for at den skal være tilfreds. Når veksten avtar etter ca. 10 uker, kan den imidlertid gå over til 3 måltider om dagen, og etter 6 måneder kan du gradvis begynne å gi den 2 måltider om dagen. Så snart hunden har nådd voksen alder, bør du forsøke å holde deg til to måltider om dagen og heller justere mengden ved behov.

Valper må ikke bare spise oftere og mer forholdsmessig enn voksne hunder, de har også spesifikke ernæringsmessige behov. Valper trenger et kosthold med et betydelig høyere protein- og fettinnhold, i tillegg til en riktig balanse mellom vitaminer og mineraler, blant annet vitamin D og A, kalsium og fosfor, for å få sunne ben, tenner, sterkt immunforsvar og høy vitalitet. I motsetning til voksne hunder, trenger valper også omega 3-fettsyrer (eikosopentaensyre og dokosaheksaensyre) for en sunn utvikling. Så når valpen er avvent, er det svært viktig at du gir den spesialutviklet valpefôr hele tiden frem til den blir voksen.

Overgangen fra valpefôr til hundefôr

Når hunden er blitt voksen, som altså skjer etter ett- til treårs alder avhengig av rase, er det viktig at du tilpasser kostholdet for å ta høyde for den mye tregere veksten og de potensielle atferdsendringene. En voksen hund liker ofte å leke også når den har blitt tilårskommen, men det er naturlig at den får et mer avslappet forhold til lek med alderen (dette stemmer selv for de mest energiske valper).

Det er spesielt viktig å tilpasse hundens kosthold hvis den er sterilisert. Sterilisering reduserer ofte stoffskiftet og stimulerer matlysten til hunden. Det kan føre til at hunden blir mindre aktiv og får en fysiologisk tendens til å legge på seg. Du bør derfor forsøke å overvåke hundens kaloriinntak og vekt. Man bør imidlertid gå over til et spesialutviklet fôr for steriliserte hunder eller en ernæringsmessig balansert fôroppskrift med lavere kaloriinnhold. Vi anbefaler at du overvåker hundens kroppsvekt etter steriliseringen og snakker med veterinæren. Dette er spesielt viktig hvis hunden er sterilisert og ennå ikke er ferdig med vekstperioden. Veterinæren kan gi deg råd om hvilen type fôr hunden trenger og hvordan du kan variere mengden etter de ernæringsmessige behovene som er knyttet til både vekstperioden og steriliseringen.

Hjelpe den voksne hunden med å holde seg i form

Hvis den voksne hunden din ikke er like aktiv som den pleide å være, er det enda viktigere å oppmuntre den til fysisk aktivitet når det er mulig. Dette betyr hyppige gåturer og at du må sette av tid til lek. På denne måten kan du styrke det følelsesmessige båndet med hunden samtidig som du hindrer at den legger på seg. Husk at du ikke holder hunden i form for utseendets skyld. Hvis hunden legger på seg for mye, kan det føre til andre helseproblemer, slik som redusert mobilitet og til og med kortere levetid2.

Tips til hvordan du går fra valpefôr til hundefôr

For å unngå fordøyelsesproblemer er det viktig at valpen får en gradvis overgang fra valpefôr til hundefôr. I en periode på 5–8 dager kan du forsøke å bytte ut litt valpefôr med det nye hundefôret. Annenhver dag bytter du ut med mer hundefôr, og etter 8 dager vil hunden trolig ha vennet seg til det nye fôret. Det er gunstig med variasjon i hundens kosthold i de tidlige fasene, og hvis du ikke allerede har gjort dette, kan dette være en god anledning til å innføre dette gradvis. For å sikre at hunden ikke blir for kresen og for å gi den nye og gode smaksopplevelser, kan du forsøke å innføre nye smaker og teksturer i form av våt- eller tørrfôr.

Fordøye all informasjonen

Selv om det kan virke komplisert å finne et godt kosthold for hunden gjennom de ulike livsfasene, er det faktisk mye lett tilgjengelig informasjon for hundeelskere. Husk bare å bruke veterinærgodkjente og pålitelige informasjonskilder fra eksperter. Det å vite når du skal justere hundens kosthold og dermed når du skal oppsøke råd eller veiledning, er nesten like viktig som selve kostholdsendringen!

Følg derfor med på hundens fysiske og atferdsmessige utvikling samt dens behov og velvære i hver livsfase.

1 WALTHAM® veiledning for ernæring og stell for valper

2 The WALTHAM Centre for Pet Nutrition.