LOGG PÅlogo cat-dog

Glemt passordet?

Skriv inn e-postadressen din for å motta linken for nulstille passordet.

loader image

LOGG PÅ logo cat-dog

Vi har sendt deg en e-post

Klikk på linken og følg instruksjonene for å nullstille passordet. Hvis du ikke har mottatt en e-post, ber vi deg sjekke søppelpostmappen.

LOGG PÅ logo cat-dog

Takk! Vi har sendt deg en e-post med bekreftelseskobling.

LOGG PÅlogo cat-dog

Send bekreftelses-e-posten på nytt

Skriv inn e-postadressen for å motta e-post med bekreftelseskobling.

loader image
cat feed

FÔR.

Ernæring for katter: Fordeler ved blandet kosthold

Kunsten å blande

Betegnelsen «blandet mat» er en betegnelse for å beskrive en ernæringsmessig rutine som innebærer å gi katten eller kattungen en blanding av våt- og tørrfôr. Fordelene er mange, og godt dokumentert. Blandet fôring gir ikke bare en positiv effekt på kattens generelle helse, ved å sørge for balansert ernæring. Det gir også en mer spennende spiseopplevelse, og sørger for målbare fordeler som vil gjøre det enklere å overkomme en rekke hindringer gjennom kattens liv.

MAT TIL KATTUNGER: "VARIASJON HELT FRA STARTEN AV"

Som du kanskje vet blir kattungens kostholdspreferanser først påvirket av morens rutiner, deretter av matvanene du gjør katten kjent med i de første leveår. Med tanke på dette er det gunstig for kattungen om du lar den få stor variasjon i kostholdet så tidlig i livet som mulig, slik at den allerede da får et større smaksspekter. Dette er særlig viktig når det gjelder å blande våt- og tørrfôr, ettersom det lar katten din dra full nytte av «urin- og vektkontroll» fordelene ved våtfôr når katten trenger det som mest – etter sterilisering.

Det anbefales at du fra 2 3 månedersalderen serverer kattungen et utvalg av forskjellig fôr. Først våt (mousse, sauser og så små biter), deretter tørr (i passende pellet størrelse!), samtidig som du overholder riktige overgangsperioder for nye oppskrifter. Ved å gi katten forskjellige opplevelser tidlig, vil katten din som voksen være mye mer villig til å akseptere forskjellig fôr, og også redusere tendensen til å avvise nye fôr typer. Katten din blir enkelt og greit mindre kresen!

Dr. Corinne Lesaine, rådgivende veterinær hos Perfect Fit: «Selv om kattunger vanligvis foretrekker noe nytt i matveien, og liker å oppdage nye lukter, smaker og teksturer, så har man observert at de i stressende situasjoner ofte går tilbake til mer kjent og 'trøstende' mat, og ikke spiser noe nytt. Det er derfor gunstig å skape et positivt miljø rundt kattungen, slik at den kan variere matopplevelsene og ikke utvikle seg til å bli kresen!»

«Din steriliserte katts kjærlighet til mat»

Innen de er ett år, er tre fjerdedeler av katter sterilisert, og nesten halvparten av alle voksne katter lever innendørs. Dette er to fenomener som kan forårsake atferdsproblemer, og også lede til stillesitting, noe som blant moderne katter øker risikoen for helseproblemer som vektøkning og urinveislidelser. I tillegg vil det å bli voksen i seg selv føre til mindre aktivitet. Det er derfor viktig for kattens velvære at matrasjonene blir justert i henhold til idealvekten etter sterilisering. Veterinæren din kan gi deg råd om dette.

Perfect Fits tips om hvilke fordeler det er for katten å få et blandet kosthold

LES MER

Dr. Corinne Lesaine, rådgivende veterinær hos Perfect Fit: «Etter sterilisering kan katten din bli disponert for større appetitt. Den vanligste fellen katteiere bør unngå, er å øke porsjonene proporsjonalt med kattens vektøkning, i den tro at katten fortsatt vokser.

En effektiv metode for vektkontroll er å benytte blandet fôr, og kombinere tørrfôr med våtfôr, for eksempel én pose om dagen. Det høye væskeinnholdet i våtfôr vil føre til mer aktivitet og stimulere kaloriforbruket, og dermed hjelpe katten til å holde seg i form.

I tillegg vil det å blande våt- og tørrfôr kombinere fordelene ved hver av dem, slik som det å hjelpe katten til god væskebalanse og fremme god urinveishelse. Det gir også katten din mulighet til å få større variasjon i dietten, noe som alle katter setter pris på!

Ernæring for eldre katter

Når katten blir eldre blir den mindre opptatt av å drikke, og det kan lede til urinveisproblemer. Fordelene ved blandet fôr er da mer viktige enn noen gang, ettersom to poser med våtfôr om dagen kan dekke 73 % av kattens anbefalte daglige vannmengde! I tillegg til andre fordeler kan blandet fôr hjelpe katten din til å unngå helseproblemer relatert til dehydrering. Britisk korthår- katter samt persiske og siamesiske raser ser ut til å ha høyere risiko enn andre for såkalte «urinveisstener», klumper dannet av mineraler som kan gjøre det vanskelig, og endog umulig, for katten din å urinere:

Fakta : Ifølge en undersøkelse fra WALThAM®, er katter, selv de over 7 år, som får mer enn 52 % av vannet sitt fra maten, mer fysisk aktive enn dem som har en diett med bare tørrfôr. Så nå vet du det!

Og en siste melding …

Perfect Fit™ er basert på WALThAM® Centres ernæringsekspertise. Disse produktene tar hensyn til kattens moderne livsstil, og dens nåværende behov. Men vi mener selvfølgelig at kattens velvære strekker seg lenger enn bare magen. Sunn ernæring er selvsagt helt nødvendig, men fysisk aktivitet og lek med deg og andre er fundamentalt for å gi katten best mulig livskvalitet. Dette er noe katten setter pris på fra de første årene til eldre dager.